Spojrzenie na wiele spraw zmienia się pod wpływem kolejnych badań. Tak też było z orzechami włoskimi. Analizy pozwoliły jednak ustalić, ile tak naprawdę mają one kalorii
Obecna wiedza naukowców pozwala stwierdzić, że orzechy włoskie mają 21% mniej kalorii niż dotychczas przyjmowano. Badania pokazują, że jedna porcja, a więc 28 g zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania te przeprowadził dr David J. Baer ze Stanów Zjednoczonych.
Do wcześniejszych obliczeń stosowano równoważniki Atwatera, a więc te, które zostały ustalone pod koniec XIX wieku. Aktualne badania pozwoliły na dokładniejsze wyniki, dzięki nim dr Baer ustalił, że wartość metaboliczna orzechów włoskich wynosi 21% mniej niż wskazywały na to wspomniane wskaźniki. Te wnioski pozwalają zrozumieć, dlaczego osoby, które spożywały dużo orzechów włoskich nie przybierali na wadze.
Spożycie orzechów włoskich wiąże się nie tylko z odchudzaniem, ale również z poprawą zdrowia. Ich konsumpcja pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka czy chorób układu krążenia.
Aby dojść do powyższych wniosków, grupa badawcza poddała badaniu 18 zdrowych dorosłych osób. Każda z nich została losowo poddana sekwencji dwóch diet: kontrolowanej diecie amerykańskiej z wyłączeniem orzechów włoskich przez okres 3 tygodni oraz kontrolowanej diecie z dodatkiem 1,5 porcji orzechów włoskich (42g) przez kolejne 3 tygodnie. Całkowity poziom kaloryczności dostosowywano odpowiednio do indywidualnych potrzeb uczestników w trakcie obu tych okresów. Po zastosowaniu zbilansowanych diet określono ilości kalorii, a wyniki badań posłużyły do obliczenia energii metabolicznej orzechów włoskich.
Niniejsze badania stanowią wnikliwy wstęp do coraz obszerniejszego pakietu analiz i potwierdzają korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich, które pozwalają kontrolować masę ciała. Dodatkowo, stanowią one wspaniałe źródło błonnika oraz białka. Orzechy włoskie to jedyne orzechy, które są znaczącym źródłem kwasu alfa-linolenowego oraz roślinnego kwasu tłuszczowego omega-3, mających korzystne działanie na pracę serca i mózgu.
Źródło: Made in PR