• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jedz owoce!

Stworzone przez Ela Makos, 4 marca 2016 w Zdrowie, Żywienie

O tym, że owoce i warzywa są zdrowe wiadomo już od bardzo dawna. Podobnie jest z sokami i produktami mlecznymi. Mogą się one także przydać w przeciwdziałaniu nowotworom

Naukowcy badają, na ile spożycie wspomnianych produktów faktycznie może działać profilaktycznie w przypadku chorób nowotworowych. Główna autorka badań, prof. Lidia Wądołowska twierdzi, że tego rodzaju dieta nawet o 60% zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet lub raka płuc u mężczyzn.

Naukowcy pytali uczestników badań, jak często spożywają 21 wyselekcjonowanych rodzajów żywności. Za prozdrowotny sposób żywienia uznali oni częste sięganie po produkty mleczne (twarogi, fermentowane napoje mleczne, sery i mleko) oraz owoce, warzywa i soki (owocowe, owocowo-warzywne oraz warzywne).

Zaobserwowano, że rak piersi u kobiet lub rak płuc u mężczyzn występował zaledwie u 26% badanych, którzy spożywali najwięcej więcej warzyw, owoców, soków oraz produktów mlecznych. Prawie dwa razy więcej tych nowotworów (47%) stwierdzono u osób, które z kolei rzadko spożywały tego rodzaju produkty. Wszystko za sprawą antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na proces reprodukcji zdrowych komórek.

Korzystny dla zdrowia efekt zależał właściwie od wszystkich produktów, które były składowymi prozdrowotnego wzoru żywienia. Jednak każdy z nich mógł uczestniczyć w innym mechanizmie zmniejszającym ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Jednym z nich jest korzysta rola antyoksydantów znajdujących się w warzywach i owocach, jak i sokach z owoców i warzyw.

Skąd jeszcze bierze się ta walka z nowotworami? Dzieje się tak dzięki błonnikowi. Przez niego cukry, które dostają się do organizmy wraz ze wspomnianymi produktami wolniej podnoszą poziom glukozy we krwi. Pozwala to uchronić organizm przed ogólnoustrojowymi zaburzeniami metabolizmu glukozy i przewlekłym stanem zapalnym, a ten to właśnie rzutuje na wystąpienie choroby nowotworowej.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie, Żywienie | Tagged działanie, nowotwory, owoce, rodukty mleczne, warzywa, właściwości

Zobacz także

Czy soki owocowe są tak zdrowe jak myślisz?→

Soki owocowe: fakty i mity→

Coraz więcej nowotworów skóry – zbadaj się!→

Selen i arsen niebezpieczne dla kobiet?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Sprawdź czy masz zadatki na fanatyka

    15 listopada 2025
  • Na wyjazd z dzieckiem czy solo? Możesz mieć różne odpowiedzi

    14 listopada 2025
  • Jaki sprzęt kupić do domowej siłowni

    14 listopada 2025
  • Zdrowe kreatywne myślenie

    13 listopada 2025
  • Naukowcy radzą, jak mieć sprawniejszy umysł

    10 listopada 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu