• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jak jeść zdrowo?

Stworzone przez Ela Makos, 27 stycznia 2016 w Żywienie

Mała, niewinna, stojąca w kącie miska na owoce może się okazać niezwykle ważna dla zdrowego żywienia. Jej skuteczność zbadali naukowcy

Miska, w której leżeć będą owoce pozwoli nam lepiej się odżywiać. Brzmi irracjonalnie, jednak dzięki niej wspomniane owoce wydają się być bardziej atrakcyjne i dostępne. Mając je w zasięgu ręki sięgniemy po nie chętniej niż w przypadku, gdyby leżały na dnie lodówki.

Jak pokazują badania poświęcone zachowaniom związanym ze zdrowym odżywianiem, osoby jedzą odpowiednie produkty, gdy restauracje, sklepy spożywcze, kafeterie czy choćby małżonkowie wystawiają je w odpowiedni sposób sprawiając, że są łatwo dostępne. Trzy kluczowe czynniki sprawiające, że chętniej sięga się po zdrowe pokarmy to właśnie dostępność, atrakcyjność i oczywistość wyboru.

Badanie opublikowane w „Psychology and Marketing” wykazało, że umieszczenie owoców w ładnej misce, np. obok kluczyków do samochodu, sprawia, że sięgnięcie po banana czy jabłko jest nagle bardziej naturalne, atrakcyjne i właściwe niż zjedzenie czekoladowego ciastka albo chipsów.

Z kolei David Wolfe, ekspert ds. zdrowego odżywiania i autor książki Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości zachęca, aby kuchenną miskę wypełnić tzw. superżywnością.

– Spożywanie superżywności znacznie ułatwia osiągnięcie idealnej wagi, utrzymanie diety i nabranie nowych nawyków żywieniowych. Superżywność ułatwi detoksykację organizmu i wprowadzi nas w świat zdrowej żywności – bez udziału silnej woli! Ponadto superżywność eliminuje konieczność przyjmowania syntetycznych suplementów witaminowych i mineralnych – przekonuje Wolfe i jako przykłady superpokarmów, które warto pogryzać, wymienia jagody goji, surowe ziarna kakaowca czy orzechy kokosowe.

Źródło: prasoweinfo.pl

Posted in Żywienie | Tagged dostępność zdrowej żywnosci, superżywność, zdrowe odzywianie

Zobacz także

kiwi berry czy baby kiwi? A może minikiwiMałe kiwi idealne w jesiennej diecie→

Akademia Smaku: 5 posiłków dziennie?→

Polski sposób na przesilenie wiosenne→

Suplementy ważne niczym zdrowe odżywianie→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu