Wbrew trendom, które bardzo chętnie wykluczają pieczywo z jakiejkolwiek planu żywienia, warto spojrzeć na pieczywo jako doskonały składnik posiłków, pod warunkiem, że wiemy jaki jego rodzaj i kiedy spożywać.
Odmiany pieczywa
Na początek warto sklasyfikować pieczywo, gdyż na rynku mamy niezliczone rodzaje chlebów. Producenci zachęcają coraz to nowymi, wymyślnymi nazwami i dodają do pieczywa dodatki, które mają je zdrowotnie i marketingowo uatrakcyjnić. Najprostszą klasyfikacją okazuje się składnik, z jakiego pieczywo jest wypiekane.
– pszenne pieczywo – w przypadku gdy jest wypiekany z mąki wysokoprzetworzonej, nie zawiera wielu cennych minerałów i witamin. Jest produktem, który przede wszystkim dostarcza energii i to bardzo szybko. Niekoniecznie musimy z niego jednak całkowicie rezygnować. Pszenny chleb może być dobrym wyborem po wysiłku fizycznym, gdy błyskawicznie potrzebujemy energii.
– pieczywo pełnoziarniste – może pochodzić m.in. z mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej. Z uwagi na cenne składniki odżywcze oraz sposób uwalniania energii będzie znakomitym wyborem jako element śniadania, lunchu czy obiadu. Wieczorem jednak należy z niego zrezygnować, ponieważ o tej porze organizm nie potrzebuje już tak dobrego źródła węglowodanów.
Wybór pieczywa
Bardzo często zdarza się, że pieczywo, które kupimy ma wiele wad: niska jakość składników, niewspółmierny stosunek jakości do ceny lub… jest po prostu niesmaczne! Aby dobrze wybrać i tego wyboru nie żałować oraz mieć w swojej kuchni pełnowartościowe produkty warto przyjrzeć się pieczywu ProBody i Chia.
- Chleb ProBody
To jeden z produktów, który zyskał sympatię konsumentów dzięki swojemu wyjątkowemu składowi i dlatego, że bez wyrzutów sumienia można go spożywać na kolację!
Chleb ProBody to innowacyjny produkt, którego pojawienie się wypełniło niszę na rynku spożywczym.
Jego główne zalety to obniżona zawartość węglowodanów i wysoka zawartość białka, sprawiają, że bez większych obaw mogą sobie na niego pozwolić osoby preferujące popularne plany żywienia typu low-carb.
Dlaczego warto jeść chleb ProBody?
ProBody to pieczywo o:
- wysokiej zawartości białka,
- obniżonej zawartości węglowodanów ( w porównaniu z pieczywem mieszanym z ziarnami),
- wysokiej zawartości błonnika.
ProBody to idealny składnik niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia. Dobrze sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków.
To smaczny chleb, niezwykle długo zachowujący świeżość i doskonałe nadający się na tosty o doskonałym smaku smaku.
Wartość odżywcza 100 g ProBody:
wartość energetyczna 1184 kJ / 285 kcal
tłuszcz 16,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g
węglowodany 6,1 g
w tym cukry 2,4 g
błonnik 11,8 g
białko 21,4 g
sól 1,47 g
1 wymiennik węglowodanowy (WW) odpowiada 160 g gotowego do spożycia produktu.
Składniki:
woda, białko PSZENNE, mąka SOJOWA, siemię lniane brązowe, nasiona słonecznika, śruta SOJOWA, SEZAM, siemię lniane żółte, mąka z pełnego przemiału PSZENICY ORKISZ, błonnik jabłkowy, suszony zakwas z pełnego przemiału PSZENICY ORKISZ, otręby PSZENNE, drożdże, sól, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO, przyprawy.
- Pieczywo z nasionami Chia
Kolejnym pieczywem, które cieszy się coraz większą popularnością i uznaniem konsumentów jest pieczywo Chia- dostępne na rynku w postaci chleba oraz bułek. Pieczywo to jest przykładem produktu, dzięki któremu możemy wzbogacić dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, ważnego składnika w kontekście naszego zdrowia. 100 g chleba Chia zawiera 1,33 g kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Dlaczego warto jeść pieczywo Chia?
- Pieczywo z nasionami Chia (Salvia hispanica) to źródło błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3.
- Niepowtarzalną zaletą nasion Chia jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (między innymi kwas alfa-linolenowy ALA).
- Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
- Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co stanowi równowartość około 3 kromek chleba Chia po około 50 g (czyli około 150 g) lub 2 bułek Chia po około 75 g (czyli około 150 g).
- Pieczywo z nasionami Chia zostało wyróżnione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii prof. Zbigniewa Religi.
Wartość odżywcza 100 g pieczywa:
Wartość energetyczna: 1133 kJ/ 270 kcal
Tłuszcz: 8,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany: 35 g
w tym cukry: 3,2 g
Błonnik: 5,5 g
Białko: 10 g
Sól: 1,5 g
kwas alfa-linolenowy (ALA): 1,33 g
Składniki: woda, mąka PSZENNA 31%, mąka ŻYTNIA, grys kukurydziany, nasiona słonecznika, płatki ziemniaczane, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) 3%, sól, gluten PSZENNY, zarodki PSZENNE, siemię lniane, mielone pestki dyni, łamane pestki dyni, błonnik roślinny, otręby PSZENNE, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO, olej rzepakowy, drożdże, SEZAM.