• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Czy tłuszcze roślinne pozwalają dłużej żyć?

Stworzone przez Ela Makos, 8 marca 2016 w Zdrowie, Żywienie

Badania pokazują, że wzrost spożycia tłuszczów roślinnych znacznie wpłynął na wydłużenie się życia Polaków. Tak mówią badania Instytutu Żywności i Żywienia. Ich spożycie znacznie się jednak zmieniało na przestrzeni ostatnich 25 lat

Trzeba zauważyć, że w ostatnim ćwierćwieczu styl życia Polaków diametralnie się zmienił. Coraz częściej spożywają oni warzywa i owoce oraz tłuszcze roślinne. Te ostatnie pozostawiają w tyle tłuszcze zwierzęce. Wszystkie te działania sprawiają, że poprawia się zdrowie Polaków, a co za tym idzie żyją oni dłużej.

Z przedstawionych danych wynika, że w latach 1950-2012 przeciętna długość życia naszych rodaków wzrosła z 56,1 lat do 72,7 lat w przypadku mężczyzn oraz z 61,7 do 81 lat wśród kobiet. W tym samym czasie spożycie tłuszczów zwiększyło się trzykrotnie – 11,2 kg rocznie do 32,3 kg.

Zmiana ta odbywała się nie tylko na poziomie ilościowym, ale również jakościowym. Spora w tym zasługa tłuszczów roślinnych. Dzięki temu, szczególnie w ostatnich latach, zwiększyła się w diecie zawartość korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zawartych głównie w tłuszczach roślinnych). Spadło spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, których głównym źródłem są tłuszcze zwierzęce, znajdujące się w maśle, śmietanie, mięsie, jajach oraz serach.

Pomimo różnych kontrowersji związanych z wpływem tłuszczów na zdrowie, a szczególnie na choroby sercowo-naczyniowe, naukowcy zapewniają, że mniejsza zawartość tłuszczów roślinnych wpływa pozytywnie na nasz organizm.

Badacze potwierdzają, że tłuszcze roślinne również zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, ale jest ich w nich zdecydowanie mniej niż w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Najmniej jest ich w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek, nieco więcej w oleju palmowym i kokosowym.

Specjaliści zwracają uwagę, że należy maksymalnie – na ile to możliwe – unikać tzw. izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, występujących głównie w fast foodach, słodyczach, zupach w proszku i produktach smażonych. W znacznym stopniu zwiększają one ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Na szczęście ich spożycie w Polsce ciągle spada.

Według Instytutu Żywności i Żywienia na spożycie tłuszczów nie powinno przypadać więcej niż 30-35% dziennego zapotrzebowania na energię. Dobrze gdyby równocześnie było ono większe niż 20% potrzeb energetycznych. Tłuszcze w końcu przydają się jako budulec struktur komórkowych i pozwalają wielu witaminom lepiej się wchłaniać.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie, Żywienie | Tagged nawyki żywieniowe, tłuszcze roślinne, tłuszcze w diecie, tłuszcze zwierzęce

Zobacz także

Ile zjadłeś, tyle musisz spalić – informacja na produktach?→

Coraz więcej Polaków szuka roślinnych odpowiedników mięsa→

Skazani na zdrowe (lub niezdrowe) żywienie?→

Napoje light też mają swój ciężar→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Sprawdź czy masz zadatki na fanatyka

    15 listopada 2025
  • Na wyjazd z dzieckiem czy solo? Możesz mieć różne odpowiedzi

    14 listopada 2025
  • Jaki sprzęt kupić do domowej siłowni

    14 listopada 2025
  • Zdrowe kreatywne myślenie

    13 listopada 2025
  • Naukowcy radzą, jak mieć sprawniejszy umysł

    10 listopada 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu