Składniki:
– 50 g mąki pełnoziarnistej
– 50 g mąki kokosowej
– 40 g oleju kokosowego
– 1 łyżka kakao
– szczypta korzennych przypraw
– 1 jajo
– szczypta proszku do pieczenia
– 2 – 3 kostki gorzkiej czekolady (przynajmniej 80% kakao)
– 4 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
Olej kokosowy odrobinę podgrzać, i połączyć z erytrytolem, wbić jajo i ponownie wymieszać. Następie stopniowo dodawać mąkę i kakao cały czas mieszając. Na koniec dodać korzenne przyprawy oraz proszek do pieczenia i drobno pokrojone kawałki czekolady. Z gotowej masy (powinna być dość kleista) uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na kształt ciasteczka. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto ją jeść. Swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zaczynać od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafundować sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.