Miłośnicy smakołyków patrzą na niektóre przepisy z niedowierzaniem. Zmieniają swoje nastawienie zazwyczaj wtedy, gdy poczują smak tych niecodziennych zestawień. Do charakterystycznych przepisów, o których mowa należy między innymi ten na ciastka buraczane
CIASTKA BURACZANE
- 3 buraki
- 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- cukier waniliowy
Buraki ugotowałam, następnie obrałam i pokroiłam w kostkę. Mąkę, miód, cynamon, cukier waniliowy dodałam do buraków i zblendowałam. Słonecznik i siemię lniane wsypałam do wszystkich składników i wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do 150 stopni. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i formowałam na niej ciastka. Piekłam przez 40 minut (na ostatnie 5 minut można podwyższyć temperaturę do 180 stopni).
Emilia Zielonka