„Można je dodawać do chleba w całości. Można ich na co dzień używać jako dodatku do wielu posiłków śniadaniowych i obiadowych lub wykorzystać ich żelujące właściwości do przyrządzania puddingów i sosów.”
Mowa o nasionach szałwii hiszpańskiej Chia (Salvia hispanica), jednego z najważniejszych składników pożywienia starożytnych Azteków i Majów.
W czasach, gdy konsumenci coraz uważniej przyglądają się temu co jedzą i coraz częściej sięgają po produkty funkcjonalne oraz prozdrowotne, wypieki z dodatkiem nasion Chia słusznie robią furorę, stając się coraz bardziej popularnym składnikiem diety ludzi na całym świecie.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają bowiem duże ilości wapnia, fosforu, potasu, żelaza, manganu, cynku, niektórych witamin oraz kwasów tłuszczowych omega-3.*
Dodane w odpowiednich ilościach do pokarmów nie zmieniają ich smaku, natomiast zwiększają ich wartość odżywczą.
Przykładem dobrego produktu z nasionami Chia jest Pieczywo Chia dostępne na rynku w postaci chleba, bułek oraz tostów. Niepowtarzalną zaletą nasion Chia, składnika chleba i bułek Chia, jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (między innymi kwas alfa-linolenowy ALA): 100 g chleba Chia zawiera 1,33 g kwasu ALA.
- Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co stanowi równowartość około 3 kromek chleba Chia (po około 50 g) lub 2 bułek Chia (po około 75 g).
Pieczywo Chia to produkt wyróżniony przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi. Pieczywo Chia spełnia też wymogi produktu typu Clean Label – żywności bez zbędnych E dodatków.
*zobacz:Nutrition Facts Chia seeds.