• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Czekoladowo-daktylowy mus bez dosypywania cukru

Stworzone przez Ela Prochowicz, 27 września 2018 w Przepisy

Słodkawo-słony, energetyczny mus sprawdzi się jako samodzielny deser lub pasta do smarowania pieczywa. W przepisie nie znajdziecie cukru, bo i po co – daktyle już go mają.

Stworzenie dietetycznego deseru to nie lada sztuka i jeśli szukacie takiego przepisu, musicie szukać w naszych archiwach. Ten najnowszy nie jest bowiem dietetyczny, przynajmniej nie w dosłownym słowa znaczeniu. Kalorii mu nie brakuje, co nie wyklucza jednocześnie uwzględnienia go w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Co istotne, w jego tworzeniu nie będziecie korzystać z dodawanego cukru lub innych substancji słodzących. Te znajdują się już w czekoladzie i daktylach suszonych. By wyeliminować jak najwięcej cukru, polecamy sprawdzić szczegółowo, jaką czekoladę stosujecie: niektóre o wysokim nasyceniu kakao mają naprawdę mało cukru, nawet połowę ilości wsypywanej do zwykłej gorzkiej (20 zamiast 40g / 100g produktu).

Składniki (na 5 słoiczków):

  • 200 g gorzkiej czekolady 80%
  • 100 g daktyli
  • 100 g migdałów (mogą być lekko solone)
  • 150 ml wody z puszki lub słoika ciecierzycy
  • szczypta soli

Przygotowanie: Posiekaną czekoladę roztapiamy w gorącej, choć nie wrzącej kąpieli wodnej. Roztopioną odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Wodę z cieciorki przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy sól. Nie przestajemy miksować.

Do gotowej piany dodajemy wystudzoną czekoladę i drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Gotowy mus przelewamy do słoiczków, dodajemy posiekane migdały. Podajemy schłodzone.

Na podstawie inf. pras.

Posted in Przepisy | Tagged daktyle, desery, gorzka czekolada, kakao, migdały, mus czekoladowy

Zobacz także

Orzechy w diecie to lepsze nasienie→

sernik na tłuszczu gęsimSłodka przerwa? Skosztuj sernika na… gęsim smalcu!→

Więcej orzechów to lepszy orgazm→

Mniej cukru i ryżu, więcej soczewicy i orzechów→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu