Składniki na ciasto (na około 12 – 15 sztuk):
– 150 g mąki jaglanej
– 100 g skrobi kukurydzianej
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 żółtko
– szczypta soli
– 200 ml wody
Nadzienie:
– 1/2 cebuli
– 2 niewielkie ziemniaki
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 100 g zmielonej wołowiny
– pieprz, oregano, bazylia
– 5 – 10 zielonych oliwek
– 20 g sałaty rukoli
– ostra papryka
Przygotowanie:
Mięso z cebulą i czosnkiem podsmażyć na oleju kokosowym. Odstawić do ostygnięcia, w tym czasie ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę, dodać olej kokosowy, przyprawy i połączyć z mięsem.
Mąkę, żółtko, wodę, olej kokosowy i sól wyrobić na ciasto, a następnie rozwałkować. Nakładać niewielką porcję farszu i formować pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie do chwili aż pierogi wypłyną. Umieścić na talerzu, udekorować siekaną rukolą, oliwkami i papryką.
Białko: 3 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 17 g