• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Makaron może być fit!

Stworzone przez Ela Makos, 5 sierpnia 2016 w Przepisy, Żywienie

Produkty zbożowe z pełnego ziarna są ważnym źródłem składników odżywczych i powinny być składnikiem codziennej diety.  Jednym z głównych i najbardziej wartościowych składników tych produktów jest błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Jest również niezbędny w procesie prawidłowego trawienia

Oprócz wspomagania funkcji przewodu pokarmowego, składniki pełnego ziarna posiadają żelazo niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek. Na odporność naszego organizmu wpływają również inne składniki pełnego ziarna między innymi magnez, cynk i fosfor, odpowiedzialne m.in. za budowę kości i zębów, prace mięśni i układu metabolicznego. Produkty pełnoziarniste są również niezwykle ważne w diecie dla kobiet  w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego.

Makaron na stałe zagościł w codziennej kuchni Polaków. W Diecie śródziemnomorskiej, która jest coraz bardziej popularna  obecność makaronu jest kluczowa do wykonywania aktywności fizycznej: węglowodany „pracują” dla nas jak ekologiczne paliwo, które nie zostawia w organizmie żadnych pozostałości. Najnowsze badania podkreślają, że węglowodany pełnią ważną rolę w zróżnicowanej diecie.

20150520_161931_3D-752-Integ-GEMELLI-500g-1

 

W przeciwieństwie do powszechnej opinii węglowodany nie są przyczyną otyłości. Nawet dieta odchudzająca uwzględnia właściwą dawkę tłuszczów, białka i… węglowodanów! Ich odpowiedni balans jest podstawą zdrowej diety. Talerz makaronu dostarcza więc nam niezbędnej energii,

Dla wszystkich bardziej „fit” lubiących makarony  i dla miłośników produktów z pełnego ziarna włoska mamy pyszne rozwiązanie pełnoziarnisty makaron Agmesi.

Nie wszystkie makarony są podobne….

Nasza Historia rozpoczęła się w 1824 roku w Pontedassio i opowiada o prawie 200 latach doświadczenia i miłości do makaronu.

AGNESI + SAILING SHIP PMS485

Co nas wyróżnia?

Nasz makaron jest charakterystyczny dla regionu Liguria (północno-zachodnia część Włoch). W naszym procesie produkcyjnym stawiamy na najlepszą jakość ziarna pszenicy durum, powolny proces suszenia (15 godz. dla spaghetti Agnesi) i unikalną recepturę. Nasz makaron zawsze pozostaje al. dente , gotujemy go krócej niż tradycyjne włoskie makarony pochodzące z południa.

Nasze makarony pełnoziarniste dostępne są w czterech formach: tradycyjne Spaghetti i Penne Rigate, fantazyjne Gemelli, idealne do sałatek i lekkich dań z pomidorami  i płaskie Linguine, które świetnie łączą się z sosem pesto.

Więcej na:http://www.agnesi.it/pl/

20150520_162022_3D-777-Integ-SPAGHETTI_RIGATI_3-500g-1

Wypróbuj na lato pyszny przepis na domowe pesto syclijskie:

PENNE RIGATE ALLA PESTO SICILIANA

czas przygotowania: 15 minut, porcja dla czterech osób

SKAŁDNIKI:

320 g makaronu pełnoziarnistego Penne Rigate Agnesi 

100 g słonego sera ricotta, 2 ząbki czosnku,

100 g suszonych pomidorów, namoczonych w wodzie, 10 listków bazylii, 100 ml oliwy extra vergine, 100 g obranych, opiekanych migdałów, sól, pieprz, peperoncino.

PRZYGOTOWANIE:

Umieścić składniki w moździerzu w następującej kolejności: czosnek, sól, pieprz, peperoncino, pomidory, migdały, oliwę, bazylię, ser. Tak powstały sos pesto połączyć z ugotowanym makaronem.

Posted in Przepisy, Żywienie | Tagged agnesi, fit, makaron, pesto sycylijskie, przepis

Zobacz także

Raport specjalny: Ogromne straty branży fitness→

Jak być fit i cieszyć się życiem na swój sposób→

Julia Maciuszek: FIT w świecie polskiego show-biznesu→

Dobry jak… makaron w diecie!→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu