• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wyeliminuj alergeny

Stworzone przez Ela Makos, 22 lutego 2016 w Kobieta, Żywienie

Pojawienie się alergii pokarmowej skutkuje tym, że trzeba trzymać się konkretnej diety pozbawionej produktów zawierających alergen. To nic innego jak dieta eliminacyjna

W kontekście dzieci i niemowląt najczęściej pojawia się alergia na białka mleka krowiego. Aby temu zaradzić wprowadza się dietę bezmleczną. Jeżeli kobieta karmi swoje dziecko piersią to odnosi się to również do niej. Alergeny przenikają bowiem do pokarmu, które spożywa dziecko. W przypadku gdy dziecko jest karmione mieszanką mleka modyfikowanego, konieczne jest zastosowanie mieszanek mlekozastępczych, tak zwanych hydrolizatów białek znacznego stopnia. Białko jest tam rozdzielone na mniejsze cząsteczki, a jego właściwości są obniżone. Dieta bezmleczna u dzieci z alergią pokarmową powinna być stosowana do 9.-12. miesiąca życia (przez 6 miesięcy).

Dieta bezmleczna nie opiera się wyłącznie na usunięciu mleka z diety. Odnosi się również do wszystkich jego przetworów. Mowa tu o śmietanie, jogurtach, serach czy kefirze. Kiedy nie widać żadnych pozytywnych zmian to warto przemyśleć, czy aby na pewno działamy zgodnie z planem i przestrzegamy diety. Czasami ten brak poprawy nie musi wynikać z naszej winy. Być może nieświadomie jemy produkty, które zawierają przetworzone składniki, na które jesteśmy uczuleni.

Można być uczulonym na wiele rzeczy. W ścisłej czołówce, oprócz mleka, znajduje się też soja lub gluten. W przypadku alergii na gluten należy wyeliminować produkty zawierające to właśnie białko. Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies. Przestrzeganie tej diety być może nie byłoby trudne, gdyby nie fakt, że do wielu produktów są dodawane niewielkie ilości produktów zbożowych, które mają w sobie gluten.

W związku z tym, składnik ten może być obecny na przykład w wędlinach, słodyczach, serkach czy deserach. Można go zastąpić mąkami i kaszami, np. jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, ryżową.

Dzieci da się uchronić przed posiadanymi przez nich alergiami, trzeba jednak sprawdzać, co tak naprawdę kryje się w danym kupowanym przez nas produkcie. Kolejnym problemem jest rozszerzanie diety małego alergika. Tutaj też często można napotkać pułapki. Ułożenie zbilansowanej i zróżnicowanej diety dziecka z alergią jest trudne – z jednej strony łatwo bowiem o niedobory ważnych składników mineralnych czy witamin, z drugiej łatwo o nieświadome podanie dziecku pokarmu z dodatkiem szkodliwego produktu.

Źródło: ALERT MEDIA

Posted in Kobieta, Żywienie | Tagged alergeny, białko, dieta eliminacyjna, gluten, soja

Zobacz także

Chemoprewencja – dieta przeciw nowotworom→

Nie bój się glutenu!→

Wiosenne alergie: odczulanie albo cierpienie→

Mięśnie pomagają regulować sen→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu