• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Tłuszcz w kuchni

Stworzone przez Ela Makos, 28 stycznia 2016 w Żywienie

Jeżeli w kuchni bywasz nie tylko po to, by podkraść coś z lodówki, ale także po to, by coś przyrządzić to ten temat na pewno będzie interesujący. Krótko o odpowiednich tłuszczach, które warto wybrać podczas codziennej krzątaniny w kuchni.

W kwestii tego jaki tłuszcz wybrać do smażenia, smarowania czy pieczenia istnieje wiele teorii. Jedna wydaje się ciekawsza od drugiej. To zatem dobry moment, by usystematyzować wszystkie te informacje i zdecydować się na jeden wariant.

Na czym smażyć?

W tym wypadku warto znaleźć taki tłuszcz, który nie ulega utlenianiu w wysokich temperaturach. Przy wyborze należy kierować się składem kwasów tłuszczowych i wybierać oleje z największą ilością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz najmniejszą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych. Który spełnia te wymagania? Najlepiej na tle innych wygląda rafinowany olej rzepakowy

Kanapka z masłem?

Badania jasno pokazują, że kanapki stanowią ulubione danie Polaków. Ponad 60% spożywa je nawet kilka razy dziennie. Jemy średnio 2,2 kromki chleba na śniadanie i 2 na kolację. Skoro tak często je jemy to dobrze jest pomyśleć o tym, jak je smarować. Dla osób dbających o zdrowe żywienie oraz dla tych, które walczą z otyłością, chorobami układu krążenia czy cukrzycą, szczególnie polecana jest dobrej jakości margaryna. Choć w zbilansowanej diecie jest miejsce zarówno na masło, jak i margarynę, należy dbać, żeby przeważały w niej tłuszcze pochodzenia roślinnego.

Margaryny ze sterolami roślinnymi są szczególnie polecane osobom, które mają podwyższone stężenie cholesterolu LDL we krwi i chcą go obniżyć poprzez wprowadzenie zmian w swojej diecie. Spożywanie co najmniej 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie powoduje obniżenie stężenia złego cholesterolu LDL średnio o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Tłuszcz w piekarniku

Pyszne domowe wypieki to domena Polek. Czego jednak używają, by spod ich rąk wychodziły takie rarytasy? Najczęściej jest to margaryna. Nic w tym złego, dobrze jest jednak sprawdzić czy margaryna do pieczenia na pewno jest „beztransowa”. W świetle prawa producenci nie mogą wyszczególniać zawartości kwasów tłuszczowych trans w tabeli wartości odżywczej, więc na etykiecie na liście składników szukajmy pozycji częściowo uwodornionych lub częściowo utwardzonych tłuszczów roślinnych. Produkt je zawiera? Odłóżmy go ponownie na półkę i zainwestujmy w coś innego.

Źródło: Questia
fat. materiały prasowe

Posted in Żywienie | Tagged jakich tłuszczu używać, kuchnia, tłuszcz

Zobacz także

Fakty i mity na temat tłuszczu→

Wszystkie tłuszcze utwardzone są źródłem szkodliwych izomerów trans?→

Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie – sprawdź, co oznaczają→

Cztery zasady ręcznego zmywania→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu