Uwielbiamy włoskie klimaty nie tylko ze względu na pogodę, ale i smakołyki, które serwowane są w tamtych rejonach. Coraz więcej składników kojarzących się z Italią jest dostępnych również na naszym rynku. Co warto wprowadzić do swojej kuchni, aby choć na moment przenieść się w do tego pięknego południowego kraju? Nie wszystkie dania tam skomponowane są „fit”, ale od czasu do czasu z pewnością będą idealnym smakołykiem
Włoska kuchnia charakteryzuje się wielką prostotą. Istotne jest w tym wypadku jedynie to, w jaki sposób dobierzemy składniki. Od tego zależy, jak będzie wyglądała nasza kulinarna podróż. Ważne jest przede wszystkim to, aby produkty były świeże, to bowiem jeden z elementów charakterystycznych dla Półwyspu Apenińskiego. W tradycyjnej kuchni z tamtych stron rzadko wykorzystuje się suszone lub mrożone składniki. Potrawy mają niepowtarzalny smak, ponieważ do ich doprawienia używane są przede wszystkim zioła, takie jak bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek. Położenie w bliskości Morza Śródziemnego daje Włochom szeroki dostęp do różnych gatunków morskich ryb, dojrzewających na słońcu warzyw, owoców, które stanowią o smakowym efekcie końcowym dania.
Każdy region w tej części świata wyróżnia się właściwie swoimi specjałami, które naprawdę dobrze smakują. Warto wspomnieć, że ten śródziemnomorski kraj jest podzielony kulinarnie – północ zazwyczaj sięga po ryż i polentę, a południe zdecydowanie częściej serwuje niezliczone gatunki makaronu. Występują tam one pod wieloma postaciami. Można je również spotkać z różnymi dodatkami takimi jak ser mozarella, który powstaje konkretnie w Kampanii. Dodawany jest on do wielu włoskich potraw, doskonale komponuje się z pastami zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Na uwagę zasługuje również ser Gorgonzola, który wytwarzany jest na północy Włoch – w Lombardii. Można go wykorzystać m.in. do sałatek, sosów czy dodać do zapiekanych warzyw. Do cennych przysmaków tego kraju należą również trufle: białe i czarne. Te pierwsze rosną w ziemi wraz z dębowymi korzeniami w Piemoncie, aby w październikowym etapie dojrzewania móc zachwycać silnym, charakterystycznym aromatem, ułatwiającym pracę zbieraczom i ich psom.
Trufle białe są tam zazwyczaj podawane na surowo, gotowana jest natomiast odmiana czarna. Ta, która występuje m.in. w Umbrii. Emilia – Romagna to z kolei region słynący z wytwarzania octu balsamicznego. Proces jego produkcji jest uznawany za bardziej skomplikowany niż receptury najlepszych win. Polega on na fermentacji alkoholu z winorośli, do którego w odpowiednim momencie należy dodać szczepy bakterii octowych a następnie całość umieścić w specjalnych kadziach. Później przelewany jest on do ciemnych baryłek i przechowywany przez co najmniej tydzień w chłodnych i zaciemnionych pieczarach. Sprawia on, że nawet najzwyklejsze sałatki warzywne zyskują niepowtarzalny wytrawny smak.
Jakie warzywa cenią Włosi? Z pewnością pomidory, szparagi, cebulę i czosnek. Często używają również bakłażana, rukoli oraz czarnych i zielonych oliwek. Do tego dodać trzeba jednak wykorzystywane tam często owoce morza, a więc krewetki, kalmary, ostrygi, małże, homary, ośmiornice czy kraby.
Źródło: Synertime