Biegunka jest reakcją obronną naszego organizmu między innymi wobec ataku toksycznych substancji, sytuacji stresowych, czy reakcji alergicznej. Przed jej niespodziewanym przebiegiem i nieprzyjemnymi konsekwencjami możemy chronić się różnymi sposobami.
Najważniejsze to nie lekceważyć problemu, który może doprowadzić nasz organizm do szybkiego odwodnienia i do zaburzeń gospodarki elektrolitowej. Co powinniśmy wiedzieć na wypadek tej przykrej niespodzianki? Oto kilka cennych wskazówek.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez agencję badawczą Zymetria ponad 3/4 ankietowanych (76%) podczas biegunki podaje swoim bliskim (zwłaszcza dzieciom) probiotyki, a także dba o odpowiednie nawodnienie małego organizmu (75%). Ponadto 69% badanych serwuje lekkostrawne posiłki, a 65% podaje preparaty na zatrzymanie biegunki. Z kolei 63% uzupełnia elektrolity.
Nawodnienie
Zgodnie z przytoczoną analizą rodzice starają się dbać o to, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu, które zwłaszcza wśród dzieci postępuje bardzo szybko. Nawodnienie to faktycznie najważniejszy element kuracji w trakcie biegunki.
Pamiętajmy jednak o tym, aby woda była czysta – przegotowana lub butelkowa. W czasie leczenia lepiej unikać kranówki oraz wszelkich płynów przyrządzonych przy jej użyciu. Odradza się także spożywania soków oraz słodkich napojów gazowanych. „Ściągają” one bowiem wodę z krwiobiegu do przewodu pokarmowego, zwiększając przy tym ilość wydalanych płynów.
Dieta
Kiedy dopadnie nas biegunka, konieczne jest wyeliminowanie z diety nie tylko napojów, ale także żywności, która może być skażona drobnoustrojami chorobotwórczymi. Chodzi tu o wszelkie surowe produkty, takie jak owoce, warzywa i mięso, a także produkty mleczne. W przypadku tych pierwszych dopuszczalne są tylko takie, które można obrać ze skórki (np. banan).
Z kolei mięso lub ryby należy spożywać po pełnej obróbce termicznej. Surowe mleko i jego pochodne, które nie zostały poddane pasteryzacji, mogą potęgować rozwolnienie, dlatego w czasie biegunki powinniśmy wykluczyć je z diety.
Podobnie jak produkty pełnoziarniste, które powszechnie uchodzą za zdrowe. Zawarty w nich błonnik może niestety nasilać biegunkę. Dlatego na czas walki z chorobą warto zastąpić je np. sucharkami lub krakersami, które dodadzą nam energii, a zawarta w nich sól zatrzyma wodę w organizmie.
Podczas biegunki warto jak najszybciej zastosować preparaty antybiegunkowe. Przed ich użyciem konieczne jest sprawdzenie na ulotce lub podczas rozmowy z farmaceutą, czy nadadzą się dla osoby chorej. Nie wszystkie są bowiem odpowiednie dla konkretnych grup, np. dla dzieci.
Na podst. inf. pras.