Składniki (na około 10 sztuk)
• Płatki owsiane 1.5 szklanki (bezglutenowe)
• Jabłko 2 sztuki (średnie)
• Siemie lniane 1 łyżka
• Cynamon 1 łyżeczka
• Pestki dyni 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Jabłko kroimy na mniejsze kawałki i prużymy w garnku na mus z dodatkiem cynamonu. Siemie lniane zalewamy odrobina wrzątku i odstawiamy do kleikowania. W misce dokładnie mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, siemie oraz mus jabłkowy (masa powinna być dość zwarta i kleista – jeżeli jest zbyt mokra to dodaj jeszcze płatków owsianych). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki, a następnie delikatnie je spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut (do czasu zarumienienia się ciastek, czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek).
1 sztuka = 105 kcal
Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie